1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Derya Güzel ile Gıda Teknikerliği Üzerine Röportaj

Derya Güzel ile Gıda Teknikerliği Üzerine Röportaj

Derya Güzel ile Gıda Teknikerliği Üzerine Röportaj
Derya Güzel ile Gıda Teknikerliği Üzerine Röportaj
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzman Diyetisyen, Gıda Teknikeri, Beslenme Uzmanı ve Eğitmen Derya Güzel ile gıda teknikerliği ile ilgili bilgi ve farkındalık dolu bir röportaj gerçekleştirdik.

Biraz kendinizden bahseder misiniz Derya Hanım? Okuyucularımız sizi tanısınlar. Neler yapıyorsunuz?  

Derya GÜZEL: Beslenme alanında uzmanlaşmış bir diyetisyenim. 2020 yılından beri de kendi kliniğimde diyet danışmanlığı yapıyorum ve sağlıklı beslenme ile kilo yönetimi konularında danışanlarıma rehberlik ediyorum.

Ayrıca, dönemsel olarak gıda teknikeri olarak kurumsal firmalarda çalışıyorum. Bilgi ve deneyimlerimi ise üniversitelerde verdiğim eğitim ve seminerlerle geleceğin diyetisyenlerine aktarıyorum.

Bunların yanı sıra İstanbul Aydın Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyorum. Bundan sonraki hedefimse gıda alanında doktora yapmak. Ondan sonrasını ise pek düşünmedim açıkçası.

Yakın vadede doktora uzun vadede neler olur bakalım göreceğiz.

Birçok başlıkta uzmanlığınızın olduğunu okumuştum sizinle ilgili başka bir röportajda. Biraz uzmanlık alanlarınızdan bahseder misiniz?

Derya GÜZEL: İtiraf etmeliyim ki bu soru aslında benim başlangıç noktam… Ne olmak istediğime net karar verdikten sonra istediğim bölümü okumak başlangıçta ne yazık ki mümkün olmadı.

Araya hep başka şeyler girdi ve bir baktım gıda teknolojisi bölümünde öğrenciyim. Bu alanı bir başlangıç kabul ettim yani kendini o şekilde dizginledim.

Sonuç itibariyle Gıda Teknolojisi Bölümü’nden mezun olduktan sonra istediğim bölümü okumak için yeniden sınava girdim. Tabi bu süreçte iş deneyimlerim de oldu.

Ancak nihai hedefimi engelleyecek yeni bir sürecin içinde olmak istemedim. Temel hedefim beslenme ve diyetetikti. Sonra zaten bu hedefime de ulaştım. Ve şimdi de işte buradayım.

Bu yolculuğu anlatmak hoşuma gidiyor bu arada. O yüzden biraz detaylıca konuşmuş olabilirim.

Hiç sorun değil tam tersine keyifle dinledim siz anlatırken. Evet, devam edelim o zaman… Sorun şu; özel olarak odaklandığınız bir uzmanlık alanı var mı?

Derya GÜZEL: Evet aslında var… Üniversiteyi bitirir bitirmez fonksiyonel tıp diyetisyenliği eğitimini aldım. İyi ki de bu alanda uzmanlaşmışım diyorum. Tam olarak aradığımı bulmuştum.

Çünkü hastalıkların altta yatan sebeplerini beslenme ile tamamen tedavi etmek üzerine kurulu bir alan bu… Mesela tiroid hastalıkları, uyku sorunları, cilt hastalıkları, sindirim sistemi, fibromiyalji gibi birçok hastalıkta fonksiyonel tıp bakış açısıyla beslenme tedavisi uygulayıp sonrasında bunun olumlu sonuçlarına şahit olmak harika bir duygu…

Böyle olunca da her seferinde iyi ki bu alanda uzmanlaşmışım diyorum!

Klinik diyetisyen olduğunuzu her ortamda mutlaka vurguluyorsunuz. Diyetisyenlikle klinik diyetisyenlik arasındaki fark nedir?

Derya GÜZEL: Diyetisyenlik genel olarak sağlıklı bireylerin ve toplumların beslenme düzenlerini planlama, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırma ve kilo yönetimi gibi konularda rehberlik etmeyi kapsar.

Klinik diyetisyenlik ise daha spesifik bir alan olup, hastanelerde ve sağlık merkezlerinde hastaların tıbbi durumlarına göre kişiye özel beslenme programları hazırlamayı içerir.

Klinik diyetisyenler, diyabet, kalp hastalıkları, kanser gibi birçok kronik rahatsızlıkları olan veya ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olan bireyler için tedaviye destek sağlayan beslenme planları geliştirir.

Yani, klinik diyetisyenler tıbbi beslenme tedavisi üzerine odaklanarak kişiye özgü beslenme planı ile çalışır.

Ben de bu süreçte kişiye özgü beslenme planı yaparak birebir takip yaparak süreci yönettiğim için kendimi klinik diyetisyen olarak tanımlıyorum.

Gelelim röportajın asıl konusuna… Gıda teknikerliği yapıyorsunuz. Peki nedir gıda teknikerliği?

Derya GÜZEL: Gıda teknikerliği, gıda üretim süreçlerinde kalite ve güvenliği sağlamak için çalışan bir meslektir. Gıda teknikerleri, hammaddelerin işlenmesinden paketlenmesine kadar olan tüm aşamaları kontrol eder.

Laboratuvar analizleri yaparak ürünlerin standartlara uygunluğunu denetler, hijyen kurallarını uygular ve üretimde kullanılan ekipmanların doğru çalışmasını sağlar.

Yani bu alan gıdaların tüketiciye güvenli ve sağlıklı şekilde ulaşması için oldukça önemli. Hatta öyle ki ben bu alanı beslenme ve diyet okuyacak herkesin okuması gereken diğer bir disiplin olarak görüyorum.

Çünkü bir besine iyi ya da kötü diyebilmemiz için hangi süreçten geçtiğini bilmemiz gerekiyor. Yani paketlenmesi nasıldı, laboratuar analizleri standartlara uygun mu bilinmesi gerekiyor.

Daha anlaşılır olması için şöyle söyleyeyim şu an diyetisyen olarak alt yapımı bu kadar güçlü ve sağlam yapan şeylerden biridir gıda teknikeri olmam.

Gıda teknikeri tam olarak ne yapar?

Derya GÜZEL: Gıda teknikeri, gıdaların güvenli ve kaliteli üretilmesi için üretim süreçlerini izleyen, kalite kontrol ve hijyen denetimleri yapan bir uzmanlık dalıdır.

Laboratuvar analizleriyle ürünlerin standartlara uygunluğunu test eder, üretim makinelerinin doğru çalışmasını sağlar ve raporlamalar yaparak kalite süreçlerini belgeleyip izler.

Gıda güvenliği ve tüketici sağlığını koruma amacıyla önemli bir rol üstlenir. Bir işte, önce işin mutfağını öğrenmek önemlidir deriz ya, bizim sektörde işin mutfağı gıda teknolojisini iyi bilmektir işte…

Sizin için bir restoranın veya kafenin mutfağının sınıfı geçmesi için temel şart nedir? Temizlik tabi ki önemli ve ilk şart ancak biraz daha konuyu açarsak çok sevinirim.

Derya GÜZEL: Bir restoran veya kafenin mutfağının sınıfı geçmesi için:

  1. Gıda Güvenliği: Hijyen kurallarına uyulmalı ve sıcaklık kontrolleri yapılmalı.
  2. Doğru Saklama: Gıdalar uygun sıcaklık ve ayrı alanlarda saklanmalı.
  3. Çapraz Bulaşma Önlemi: Çiğ ve pişmiş gıdalar ayrı alanlarda işlenmeli.
  4. Personel Eğitimi: Çalışanlar hijyen ve güvenlik kurallarına dair eğitilmeli.
  5. Etiketleme ve İzlenebilirlik: Ürünlerin son kullanma tarihleri düzenli takip edilmeli. Bu saydığım başlıkların hepsinin aynı anda uygulanmış olması gerekir ki sınıfı geçsin. Bunlar tamamen birbirine kenetlenmiş gibi gıda üreten bir sahada… Düşünsenize yaptıkları yemek her açıdan uygun ama yemeği hazırlayan personeller hijyen standartlarına uymuyor. Şimdi, sormak istiyorum o yemek yenir mi? Hayır tabi ki… Ben denetime gittiğim kurumlarda meseleye bu şekilde yaklaşıyorum. Her şey hakkıyla yapılmalı. Özellikle gıdada en ufak bir aksaklık veya ihmal ne yazık ki çok kötü sonuçlara yol açabiliyor.

Son zamanlarda birçok kurum Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan taklit ve tağşiş listesinde görülmeye başladı. Vatandaşlar ne yediği noktasında oldukça endişeli. Ne söylersiniz bu konuda?

Derya GÜZEL: Öncelikle oldukça haklılar herkesin kafası karışık her yerde bilgi kirliliği mevcut. Ancak bunun mutlu eden yanı toplum artık çok bilinçli.

Ve bir insan isterse güvenilir bilgi kaynaklarına ulaşabiliyor. Sorunuza gelecek olursak taklit ve tağşiş, gıda güvenliğini tehlikeye atan ciddi sorunlardır. Yeri gelmişken bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri sıralayayım.

  1. Gıda Güvenliği: Taklit ve tağşiş, sağlığa zararlı maddelerin gıdalara eklenmesine yol açabilir.
  2. Denetimlerin Önemi: Tarım Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş listeleri, tüketicileri korumak ve kaliteli ürünleri teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur.
  3. Bilinçli Tüketim: Tüketicilerin etiket okumaları ve güvenilir markalardan alışveriş yapmaları oldukça önemli.Etiket okumayı artık her tüketiciye öğretiyorum özellikle.
  4. Gıda Etiketleri: Güvenilir ürünlerin etiketlerini kontrol etmek, bilinçli seçimler yapmayı kolaylaştırır.
  5. Duyarlılık: Tüketicilerin bu tür sorunlara karşı duyarlı olması, üreticileri de dikkatli olmaya teşvik eder.

Sonuç olarak, gıda güvenliği herkesin hakkıdır ve bilinçli seçimler yapmak kritik öneme sahip, bu hakkı sonuna kadar kullanmanızı öneririm… Sonuçta insan sağlığı herşeyden önemli.

Tüketiciler bilinçli olduğu sürece, işini kötü yapan üreticiler bu kadar cesaretli olmayacaktır. 

Gıda teknikerliğine dair her şeyi konuştuk. Bilgi dolu bir röportajdı. Teşekkür ederiz. Eklemek istedikleriniz var mı?

Derya GÜZEL: Rica ederim, gıda teknikerliği hakkında konuşmak banim içinde keyifliydi. Söyleşi sürerken bir yandan da uzun süredir hiçbir yerde bu konuları konuşmadığımı fark ettim. Eklemek istediğim noktalara gelecek olursam bunları şöyle özetleyebilirim:

1.Sürekli Eğitim: Gıda güvenliği ve teknolojisi sürekli değişiyor; bu nedenle güncel kalmak önemli.

2.Tüketici Bilinci: Tüketicilerin gıda güvenliği konusunda bilinçli olması, sağlıklı seçimler yapmalarını sağlar.

3.Sektörel İşbirlikleri: Gıda sektörü arasında işbirliği, kaliteyi artırır ve güvenilir ürünler sunar.

Tekrardan teşekkür ederim, tüm okuyuşlarınıza sağlıklı besinlerle dolu bir gelecek dilerim! Bitirmeden önce şu meşhur sözü de tekrarlayayım; NE YERSENİZ OSUNUZ!

Bu arada okuyucularınız bana web sitemden veya sosyal medyadan ulaşabilir. Özellikle Instagram ve Linkedin üzerinden ulaşıldığında daha hızlı ve etkili dönüş sağlayabilirim.

Linkedin        : https://www.linkedin.com/in/derya-guzel/

Instagram      : https://www.instagram.com/dytguzelderya/

Web Site        : https://www.deryaguzel.com

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Derya Güzel ile Gıda Teknikerliği Üzerine Röportaj

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin