İstanbul Şiirle Buluşuyor Etkinliği'nde Doğumunun 121. Yılı Anısına Konuğumuz Nâzım Hikmet

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Merhaba Çocuklar”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, İstanbul Şiirle Buluşuyor temasıyla düzenlediği etkinliklerde, Şubat ayında doğumunun 121. Yılı anısına Nâzım Hikmet Ran’ı konuk ediyor. Etkinlik, Müze Gazhane Meydan Sahne’de 29 Ocak 2023 Pazar günü saat 18.00’de seyirciyle buluşacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Orhan Alkaya yönetiminde, Nâzım Hikmet’in şiirlerinden bir kolajı “Merhaba Çocuklar” başlığıyla seyircisiyle buluşturuyor. Doğumunun 121. yılı anısına planlanan etkinlikte, İBB Şehir Tiyatroları sanatçıları, şairin şiirlerine ses veriyor.

Etkinliğin ışık tasarımı Murat İşçi’ye, sahne tasarımı Cihan Aşar’a ait. İBB Şehir Tiyatroları oyuncuları Abdullah Topal, Aslı Öngören, Barış Çağatay Çakıroğlu, Elif Verit, Ertan Kılıç, Hazal Uprak, Jülide Kural, Mazlum Kiper, Mert Tanık, Orhan Alkaya, Rahmi Elhan, Tankut Yıldız ve Yağmur Ulusoy etkinlikte rol alıyor.

“Merhaba Nâzım”

“Merhaba Çocuklar”ın yönetmeni, Orhan Alkaya etkinliği şöyle tanımlıyor: “Bu akşam kronolojik bir kesitten Nâzım’a bakacağız, bu şahane şaire layık okumalar yapmaya çalışacağız, yok edilmeye çalışılan hayatını dimdik korumasını ve hepimize üleştirmesini selamlayacağız”

Orhan Alkaya, şaire dair görüşlerini ise şöyle ifade ediyor: “İlhan Şeşen’in ağzına sağlık, yazıp bestelediği şarkısıyla, Nâzım’daki kuvvetli bir kimyaya doğrudan ulaşmış. Yurtseverliğin enternasyonalizmle hiçbir ihtilafı olmadığını, olamayacağını kanıtlayan güçlü ve yürekli bir komünisttir Nâzım Hikmet. Ömrünün kayda değer kısmını hapishanelerde ve sürgünde geçiren Nâzım Hikmet, Modern Türk Şiiri’nin başlıca kurucusudur ve bunu büyük bir “kazasızlık”la başarmıştır. Geç Modernite’ye son anda ve tam zamanında eklemlenen bu yeni şiirin, berelenmeden, çatışmalara O istemedikçe pek de girilemeden gerçekleşmesindeki püf noktası, serbest nazımda yakaladığı muazzam ahenktir bencileyin… Sosyalist gerçekçi olup Jdanovcu olmayan bu yol açıcı şair, şiire öylesine geniş bir yaratma alanı açmıştır ki, dünya ölçeğinde etkili bir manifesto olan Garip şiiri, eş zamanlı olarak 1940 toplumcu şairleri, etkili İkinci Yeni şiiri ardı sıra modern şiirimizin yapı taşlarını oluşturdu”

 

Müze Gazhane Meydan Sahne’de

Nâzım Hikmet’in şiirlerinden Otobiyografi, Bahri Hazer, Benerci Kendini Niçin Öldürdü?, Jokond ile Si-Ya-U, seçilen rubailer, Taranta Babu’ya Mektuplar, Kuvayi Milliye Destanı, Dünyanın En Tuhaf Mahluku, Merhaba Çocuklar, Hapiste Yatacak Olana Bazı Öğütler, Kerem Gibi, Vatan Haini ve Güneşin Sofrasında Söylenen Türkü isimli şiirleri dramatik bir akışla seslendirilecek.

“Merhaba Çocuklar”, 29 Ocak 2023 Pazar günü saat 18.00’de, Müze Gazhane Meydan Sahne’de seyirciyle buluşacak.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İstanbul Şiirle Buluşuyor Etkinliği'nde Doğumunun 121. Yılı Anısına Konuğumuz Nâzım Hikmet

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Haber Kat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin