1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Dijital Güvenliğinizi Güçlü ve Benzersiz Parolalarla Koruyun!

Dijital Güvenliğinizi Güçlü ve Benzersiz Parolalarla Koruyun!

Prof. Dr. Pektaş: “Şifreniz P@r0lam!2024 gibi karmaşık ve benzersiz olmalı.”

Dijital Güvenliğinizi Güçlü ve Benzersiz Parolalarla Koruyun!
Dijital Güvenliğinizi Güçlü ve Benzersiz Parolalarla Koruyun!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzmandan Kritik Uyarı: Dijital Güvenliğinizi Güçlü ve Benzersiz Parolalarla Koruyun! Tahmin edilmesi kolay şifreler sizi hedef haline getirebilir’

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Pektaş, 30 Kasım Dünya Bilgisayar Güvenliği Günü kapsamında yaptığı açıklamada, dijital güvenliğin temel taşı olan güçlü ve benzersiz şifrelerin önemine dikkat çekti. Pektaş, “Doğum tarihi, kullanıcı adı veya ‘12345’ gibi kolay tahmin edilebilir şifreler yerine karmaşık yapılar tercih edilmeli” diyerek kullanıcıları uyardı.

Dijital Güvenliğinizi Güçlü ve Benzersiz Parolalarla Koruyun!

Her hesap için farklı, güçlü ve karmaşık şifreler şart

Parolaların güvenliğini artırmak için her hesapta farklı ve güçlü şifreler kullanılmasını öneren Prof. Dr. Pektaş, “Parola yöneticisi uygulamaları, bu şifrelerin güvenli bir şekilde saklanmasını sağlayabilir. Ayrıca iki faktörlü kimlik doğrulama da hesap güvenliğini ciddi oranda artırır” şeklinde konuştu.

Kısa ve basit parolaların siber saldırganlar tarafından kolayca kırılabildiğini vurgulayan Pektaş, rastgele harf, sayı ve özel karakter kombinasyonlarının kullanılmasını tavsiye etti. Örneğin; P@r0lam!2024 gibi karakter çeşitliliği içeren şifrelerin tahmin edilmesi çok daha zordur.

Güncellemeleri ertelemeyin, antivirüs yazılımınızı aktif tutun

İşletim sistemleri ve uygulamalarda düzenli olarak sunulan güncellemelerin önemli güvenlik yamaları içerdiğini hatırlatan Prof. Dr. Pektaş, “Güncellemeleri ertelemek yerine hemen uygulamak gerekir. Güvenilir bir antivirüs programı kullanın, düzenli sistem taramalarıyla zararlı yazılımlara karşı önlem alın” dedi.

Sosyal medyada gizlilik ayarlarını kontrol edin

Dijital kimliğin korunmasının sosyal medya güvenliğiyle başladığını belirten Pektaş, “Hesaplarınızı herkese açık yerine ‘özel’ olarak ayarlayın. Kişisel bilgilerinizin sadece güvendiğiniz kişiler tarafından erişilebilir olmasına dikkat edin. Şifrelerinizi aynı platformda tekrar kullanmayın” diye uyardı.

İki faktörlü kimlik doğrulamanın sosyal medya hesaplarında da etkinleştirilmesi gerektiğini hatırlatan Pektaş, konum gibi özel bilgilerin paylaşımında da dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Phishing tuzaklarına karşı dikkatli olun

Sahte e-posta ve bağlantılarla gelen saldırıların en yaygın siber tehditlerden biri olduğuna değinen Prof. Dr. Pektaş, “Tanımadığınız kişilerden gelen bağlantılara tıklamayın, gelen mesajları dikkatle inceleyin. Konum, yaşadığınız yer veya günlük rutininizi sosyal medya üzerinden paylaşmak, sizi hedef haline getirebilir” uyarısında bulundu.

Şifre ihlalinde hemen harekete geçin

Herhangi bir güvenlik ihlali durumunda hızlı müdahalenin önemine dikkat çeken Pektaş, “İhlal fark edildiği anda cihazları ağdan izole edin. İlgili hesapların parolalarını hemen değiştirin. İki faktörlü kimlik doğrulama etkinleştirilerek daha fazla zarar önlenebilir. Güvenliği ihlal edilen hesaplara bağlı tüm hesaplarda da şifreler güncellenmeli” ifadelerini kullandı.

Yedekleme hayat kurtarır

Prof. Dr. Pektaş, olası saldırı durumlarında verilerin geri yüklenebilmesi için düzenli yedekleme yapılması gerektiğini belirtti. “Veri ihlallerinde cihazın tamamen temizlendiğinden emin olunmadan yedekten geri yükleme yapılmamalı. Antivirüs taraması sonrası, yalnızca güvenli hale getirilen sistemde yedek kullanılmalı” dedi. Ayrıca, ihlal durumunda platform destek ekipleriyle ve gerekirse resmi kurumlarla iletişime geçilmesi gerektiğini ekledi.

Dijital Güvenliğinizi Güçlü ve Benzersiz Parolalarla Koruyun!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.