EÜ’de “Uluslararası Ege Kongreleri” başladı

featured
eude-uluslararasi-ege-kongreleri-basladi.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ege Üniversitesinin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda düzenlenen “Uluslararası Ege Kongreleri” başladı. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünün genel koordinatörlüğünde, İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMEA) işbirliğinde düzenlenen kongrelerinin ortak açılış oturumları,  EÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Konferans Salonunda yapıldı. Kongreye, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Dili Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda Dede Korkut Kongresi Türkiye Başkanı Prof. Dr. Metin Ekici, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Folklor Enstitüsü Dede Korkut Şubesi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Gafarlı, İKSAD Enstitüsü Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bahri Başaran, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Prof. Dr. Mustafa Mutluer, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür vekili Prof. Dr. Alimcan İnayet, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

 

“Türk Dünyasında için çok kıymetli bir iş birliği”

Yapılan iş birliğinin Türk dünyasının yükselişine çok önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Uluslararası Ege Kongrelerinin hazırlık süreci, İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırma Enstitüsü ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi tarafından başlatıldı. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü aracılığıyla üniversitemizin makamlarına ulaşan bu bilimsel iş birliği teklifinin Rektörlüğümüz tarafınca uygun bulunması, projenin hayata geçirilmesi noktasında ilk somut adım oldu. Türk Dünyası söz konusu olduğunda Ege Üniversitesinin en yetkin ve tecrübeli birimleri kongrelerin ev sahipliğimizde gerçekleşmesi için koordinatörlüğü üstlenerek, önemli bir sorumluluk aldı. İKSAD ve Azerbaycan’ın en değerli kurumlarından biri olan AMEA’nın desteklediği işbirliği ve dayanışma ruhu, Ege Üniversitesinin uluslararası etkinlik tecrübesi ile birleştirildi. Nihayetinde Türk Dünyası için çok kıymetli bir işbirliği ortaya çıktı. Üniversitemiz, Türk dünyası bağlamında özümsediği evrensel ilkeleri daima taşıyarak, belirlemiş olduğu değerler ve hedefler doğrultusunda yürüyüşüne kararlılıkla devam edecek. Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Ege Kongreleri’nin hayırlı olmasını diliyor, bu iş birliğinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 “Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin somut bir göstergesi”

Prof. Dr. Metin Ekici, “Bugün Ege Kongreleri adıyla üç ayrı kongreye ev sahipliği yapmak, Ege Üniversitesi için büyük bir onur ve yeni bir başlangıç. Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin somut bir göstergesi olarak, iki ülkenin bilimsel kurumları arasında iş birliği yapılması ve sürekli kılınması iki devlet, bir millet olma yolunda atılan en büyük adımdır. Gerçekleştirmiş olduğumuz işbirliklerinin örnek olmasını temenni ediyorum. Ayrıca bu başlangıç için çaba sarf eden İKSAD’a, bizleri Dede Korkut adına bu kutlu yolda birlikte yürüme kararlılığına teşvik eden Azerbaycan Folklor Enstitüsü Başkanı Ramazan Gafarlı’ya teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

“İş birliklerimize devam etmek istiyoruz”

Prof. Dr. Ramazan Gafarlı, “AMEA ve Azerbaycan ilim adamları adına bu birliktelikten memnuniyet duyduğumuzu dile getirmek istiyorum. Dede Korkut Kongreleri ile iki kardeş Türk devletinin birlikte yaşadığını gösterdik. Dede Korkut eserlerinin Türk dünyasında yayılmasına katkı sağladık. Bu kongrede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

Ege Üniversitesi ile olan iş birliklerinin artarak devam edeceğini belirten Dr. Mustafa Latif Emek ise “İKSAD, 34 ülkeden birçok araştırmacının bulunduğu, özellikle Türk dünyasından çok değerli araştırmacıların yer aldığı bir kuruluştur. Şu ana kadar İKSAD Enstitüsü 300’den fazla araştırma projesi gerçekleştirmiş ve halen de sağlık bilimleri, fen bilimleri ve mühendislik de dâhil olmak üzere pek çok alanda bilimsel araştırma projesini yürütmektedir. Bu kongrelerin yanı sıra; yürütmüş olduğumuz bilimsel araştırma projelerinde de Ege Üniversitesi ile işbirliği içinde olmak istiyoruz” diye konuştu.

 

Kongrede, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bahri Başaran,  Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Mutluer ve Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Kurucu Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen de birer sunum yaptı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
EÜ’de “Uluslararası Ege Kongreleri” başladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Haber Kat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin