İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, işyerini ya da konutunu kiraya veren ev sahibinin kendisinin veya yakınlarının kirada olan bu taşınmaza ihtiyacı olması durumunda açılan bir dava çeşididir. İhtiyaç nedeniyle tahliye davasının konusu konutuza ilişkin olabileceği gibi işyerinize ilişkin de olabilmektedir. Ülkemizde son yıllarda yaşanan kira uyuşmazlıkları nedeniyle kiraya verenler tarafından sıklıkla başvurulan bir hukuki yol haline gelmiştir. İhtiyaç nedeniyle tahliye davasının açılabilmesi için belli başlı durumların mevcut olması gerekmektedir.

Bunlar şu şekilde sayılabilir:

1-yeni malikin ihtiyacı nedeniyle,

2- Kiraya verenin kendisinin konut veya işyeri ihtiyacı nedeniyle,

3- Kiraya verenin anne, baba, eş, çocuk, kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler gibi yakınlarının konut veya işyeri ihtiyacı sebebiyle ihtiyaç nedeniyle,

4-Kiralananın yeniden inşası, onarımı ve mimarı amacıyla tahliye davası açılabilecektir.

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası Türk Borçlar Kanunu uyarınca belirli süreli ve belirsiz süreli kira sözleşmeleri açısından farklı usuli kurallara tabi kılınmıştır. Bu sebeple kanuni sözleşme fesih sürelerine riayet edilmemesi halinde dava red edilebilir. İhtiyaç nedeniyle tahliye davasında davacı olan taraf konut veya işyeri ihtiyacının samimi olduğunu dava aşamasında kanıtlamalıdır.

İhtiyaç nedeniyle tahliye davaları mahkemenin iş yoğunluğuna da bağlı olarak yaklaşık olarak 9-12 ay arasında sürmektedir. Bu süreyi kısaltmak adına zorunlu arabuluculuk aşamasında Ankara avukat olarak karşı taraf ile anlaşma zemini aranarak süreç olabildiğince kısaltmaya çalışılmaktadır. Konut veya işyeri ihtiyacı bulunan tarafların dava ve takip işlemlerini mutlaka bir Ankara avukat aracılığı ile yürütmesi tavsiye edilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Haber Kat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin